Followers

Tuesday, 26 November 2013

kumpulan Indie sombong?


Assalamualaikum readers ^^
entry hari nie agak "panas" sikit ye..
title pon dah buat orang rasa tak puas hati kan...haha!
harap jangan ada yang buat rusuhan bila dah baca entry zyra nie :D
rutin harian zyra,mesti kena baca surat khabar sebab nak taw isu semasa*sebab malas nak tgk berita pukul8 tu hehe..*
then ada la satu artikel nie,"KUMPULAN INDIE DIPINGGIRKAN"
dalam artikel tu dorang cite la pasal bayaran setiap kali show terlalu murah la and so on...


korang minat dengan musik Indie??
ok sejujurnye zyra memang tak suka since ada one Indie band yang perasan famous tu kutuk-kutuk musik KPOP..
ok,actually bukan zyra nak mengutuk musik or band-band Indie yang ada kat Malaysia nie..
just nak bagi pandangan je la kan..

kenapa Indie semakin dilupakan?
kenapa ramai yang dah tak layan musik Indie?
ok memang tak dinafikan la musik Indie still jadi pilihan "lelaki yang membajetkan diri dorang tu sebagai LELAKI SEJATI"..
tapi band-band Indie nie mungkin dorang rasa selesa 'HIDUP " dalam kalangan dorang je.
dan ada sesetengah dprd dorang nie yang agak berlagak dan besar kepala..
mungkin bagi dorang,dorang nie dah cukup gah!


sebagai pendengar,kita mesti nak dengar musik yang menyenangkan halwa telinga.
lirik pulak mesti lah bermakna,betul tak??
tapi apa yang zyra perasan kebanyakkan lagu-lagu Indie,lirik tah apa-apa,musik pon bingit sampai sakit telinga nak dengar!and sometime tengok dorang perform atas stage,"rasa lain macam je budak nie"..*you know what i mean right?
kan bagus kalau lagu-lagu tu boleh didengar semua golongan,dari kanak-kanak sampai lah warga tua?


 zyra sebagai golongan muda,bukan la nak mengagungkan sangat musik luar macam kpop nie..
tapi ternyata ramai anak-anak muda sekarang lebih suka dengar musik Kpop..
bagi zyra,bukan nye kitaorang "taksub" sangat dengan paras rupa dorang,tapi HAKIKAT nye artis Kpop memang BERBAKAT..
suara dorang sangat bagus time perform LIVE,musik dan lirik lagu dorang pon bermakna dan memang menepati "taste" ..
paras rupa and tarian yang menarik tu dah kira "bonus" bagi dorang..
and berbaloi jugak dengan usaha dorang yang bertahun-tahun di"training" dalam syarikat pengurusan dorang tu..

kalau korang nak taw,arwah mak zyra pon tahu sape tu LEE MINHO dan CHOI MINHO..
*LEE MINHO(pelakon)
*CHOI MINHO(rapper kumpulan Shinee)

dulu arwah Mak zyra pon suka dengar lagu-lagu korea nie..
lebih-lebih lagi yang takat leleh tu..kira mcm dia layan lagu-lagu hindustan dia kot haha!!

*tak taw la ada beza ke tak musik Indie negara kita nie dengan yang negara Barat..
harap lepas nie akan ada lagu Indie yang menepati taste zyra.
and musik dekat negara kita akan setaraf dengan musik dari negara luar...
takkan nak asyik musik Indon je kan?






6 comments:

ika zulkefli said...

macam macam la sekarang ni..emm :)

Tempat Ping Blog said...

bacari dari artikel yang zheyra buat memang dapat rase yang zheyra ni minat membaca.. :) lelaki memang ade bajet gah, tapi ape kurangnye perempuan.. ade jugak yang gah,.. so it's fair right.? yang baik dapat baik.. yang jahat dapat jahat.. kan :)

Tempat Ping Blog said...

*baca

Aefa Aerisya said...

Aefa pon tak tau sgt gn Indie band kat malaysia ni. err.. atau lebih tepat tak tau langsung gn indie band kat sni. tak tau kenapa. kurang pendedahan mungkin.

Liza Licha said...

entry macam episod melodi dah.. hehe.. singgah sini ye dear

aisya said...

Ada jugak penyanyi2 indie yg lagunya best2. Cth mcm fynn jamal. Dan ada liriknya yg boleh buat kita nangis tak henti2. Especially lagu yg pasal ayah tu. Ada jugak lagu indie yg hmm. Tak tau nak kata mcm mana.